1) Memberi kesedaran, bimbingan dan sumber pendapatan kepada golongan sasaran (Suri Rumah) serta meningkatkan penerimaan penggunaan ‘buy-in’ kepada program.

 

2) Memupuk budaya ‘Hijau’ di kalangan B40 (PPR) dengan melibatkan JKK tempatan untuk menyebarkan maklumat, menguruskan kutipan barang kitar semula dari penghuni, menganjukan gotong-royong dan ‘Pasar Kitar Semula’

 

3) Memastikan matlamat kementerian untuk mengurangkan sisa buangan tercapai dengan memaksimumkan kaedah 3R lain (Reduce, Reuse) yang dapat mengurangkan peratusan sisa pepejal sampai ke tempat pelupusan sampah tercapai.

 

4) Mengumpul data pengguna setiap rumah (unit) PPR bagi pemantauan dan kajian tahap keberkesanan program yang sedang dan akan dilaksanakan.

LANGKAH 1:
Pengguna mengimbas QR yang akan diletakkan di lif perumahan PPR dan mendaftar diri dan unit kediaman.

LANGKAH 2:
Applikasi akan memberi maklumat cara asingan barang kitar semula dan masa pengutipan dari pintu rumah.

LANGKAH 3:
Wakil JKK blok akan membuat kutipan pada hari yang ditetapkan dan akan mengimbang dan mengemaskini data jumlah kredit ke dalam app pengguna.

LANGKAH 4:
Pengguna boleh mengnggunakan kredit yang diperolehi untuk membuat pembelian di kedai ‘in-app’ atau pergi ke kedai yang mengambil bahagian.

LANGKAH 1:
Pengguna pergi ke bahaian ‘REUSE’ di applikasi untuk mendapat idea barangan yang boleh dibuat menggunakan barangan terpakai.

LANGKAH 2:
Setiap contoh akan bersama langkah-langkah untuk membuat dari mula ke akhir.

LANGKAH 3:
Setelah siap, penuna boleh memuat naik gambar barang tersebut and diberi pilihan untuk menjualnya di dalam kedai online ‘in-app store’ untuk menjana pendapatan.

LANGKAH 4:
Pengguna yang menjual barangan ‘up-cycle’ akan di jemput membuka booth di program Pasar Kitar Semula (menggantikan Kebun Komuniti).

LANGKAH 1:
Pengguna pergi ke bahaian ‘REDUCE’ di applikasi untuk menebus ‘woven bag’ (yang dihiasi dengan logo kementerian) yang akan diberi kepada semua pengguna applikasi.

LANGKAH 2:
Setelah menebus, wakil JKK setiap PPR akan menagihkan bag tersebut untuk penggunaan harian.

LANGKAH 3:
Pengguna boleh mengguna bag tersebut untuk dibawa semasa membeli-belah, beriadah bersama keluarga dan sebagainya.

Log in with your credentials

Forgot your details?